10 ting du ikke bør gjøre på ferie

Publisert June 27, 2014

Slik handler du trygt på reisen.

Nordmenn reiser som aldri før, og vi elsker late feriedager og familiehygge. I ferien har de fleste lyst til å unne seg litt ekstra og løsner gjerne opp på stramme hverdagsbudsjetter.

Med kredittkort kan du ta ut penger etter behov i løpet av ferien. Ja, du bør faktisk betale alle ferieutgifter med kredittkort, ettersom dette er den sikreste betalingsmåten i utlandet. Det er nemlig ekstra viktig å handle trygt når du ferdes utenfor norske grenser.

Her er noen enkle tips for trygg bruk av kort:

1) Forbered deg før avreise
Sjekk utløpsdatoen for kredittkortet. Ta kopi av kortet og passet, og oppbevar kopiene på et separat og sikkert sted. Skriv ned telefonnumre du må ringe hvis du mister eller blir frastjålet ditt kredittkort.

2) Ikke ha lommeboken i baklomma 
Turister er attraktive for klåfingrede lommetyver. Oppbevar lommeboken et sikkert sted under hele reisen, gjerne i et pengebelte. Da unngår du å miste alle betalingsmidler hvis noen stikker av med veska ved innsjekking på flyplassen eller på bussholdeplassen.

3) Ikke sats alt på et kort

Ikke dra på ferie med kort og kontanter på samme sted. Hvis du mister håndbagasjen eller kofferten der kort ligger oppbevart, får du et stort problem. Oppbevar alltid et kredittkort i håndbagasjen, samt ha et reservekort i kofferten. Da unngår du å miste alt samtidig.

4) Legg tilbake kortet

Det er lett å bli litt distré vel fremme på reisemålet. Hvis du tar kortet ut av lommeboka for å betale noe, for deretter å slenge kortet tilbake i veska eller løst i lomma, er det lett for andre å få tak i kortet uten at du legger merke til det. Husk alltid å legge kortet tilbake i lommeboka etter bruk!

5) Kjøp med kredittkort

Det sikreste er å bruke et kredittkort ved kjøp i utlandet, fremfor bankkort knyttet til din lønnskonto (debetkort). Da unngår du at kontoen blir tømt på få minutter hvis noen stjeler kortet eller får tak i kortopplysningene.

6) Følg med på servitøren 
La aldri servitøren ta med kortet bak disken, og bort fra der du står plassert. Bli heller med bort til betalingsterminalen hvis den er et annet sted i lokalet. Slik kan du hele tiden passe på at ingen misbruker kort eller kortinformasjon.

7) Kontroller kvitteringen 
Du er ansvarlig for totalbeløpet for kjøpet, og derfor er det viktig å kontrollere at kvitteringen stemmer. Sjekk at totalbeløpet er fylt ut før du betaler. Da slipper du ubehagelige overraskelser i etterkant.

8) Unngå løse kort på hotellrommet

Hvis du legger igjen kortet på hotellrommet bør du unngå å slenge det på nattbordet eller andre usikre steder. Bruk oppbevaringsboks eller safe.

9) Spar på kvitteringer

Ta vare på alle kvitteringer når du handler eller er ute og spiser. Da kan du kontrollere disse mot kontoutskriften og faktura når du kommer hjem.

10) Ikke skriv ned PIN-koder 
Hvis du skal ta ut lokal valuta fra minibank på reisen, bør du ha lært PIN-koden utenat. En lapp med påskrevne koder kan lett komme på avveie.

Vær på vakt – underveis og i etterkant!
Pass på at ingen har deg under oppsikt når du tar ut penger. Vift heller ikke med kort og penger når du er ferdig med kontantuttak. Det kan virke fristende for lommetyver.

Husk at du kan sjekke alle utgifter som er belastet kredittkortet etter at ferien er over. Sjekk at beløpene er riktig på fakturaen før du betaler den. Finner du noe som ser rart ut, eller du har blitt belastet for mye, ta kontakt med kortutstederen.