​7 tips for sikker netthandel

Publisert December 14, 2017

Netthandel er både enkelt og tidseffektiv. Gjennom noen få tastetrykk kan du få varer levert hjem til deg, uten å stresse med fulle parkeringsplasser og køer. Mange nå kan nå også kjøpe matvarer på internett og få dem levert på døren.

Det mange ikke tenker på når de sitter i sofaen og skal til å betale er at betalingsmåten du velger også er et sikkerhetsvalg. Mulighetene for å få pengene tilbake hvis noe skulle skje er større om du bruker kredittkort, fordi transaksjonen omfattes av regler om kredittkjøp i Finansavtaleloven (paragraf 54b). Legg særlig merke til at loven slår fast at kredittyter har det samme ansvaret som selgeren. Samtidig trenger du ikke å eksponere lønnskontoen din, fordi kredittkortet ikke er koblet mot denne.

Selv om netthandel er en enkel og tidseffektiv måte å handle på, er det viktig å tenke seg om en ekstra gang for å unngå å bli svindlet. Ekstreme lokketilbud er et av virkemidlene svindlerne bruker for å få tilgang til din personlige informasjon.

Hvordan handle sikkert på nettet?

  • Sjekk at butikken er seriøs og til å stole på. Undersøk andres erfaringer med nettbutikken, f.eks. i ulike forum, og sjekk om butikken har lagt ut kontaktinformasjon. En seriøs selger er ikke redd for å bli kontaktet.
  • Hvis du er usikker på om en nettbutikk er seriøs, ta kontakt med butikkens kundeservice ved å ringe eller sende e-post. Får du ikke svar, så vurder andre butikker.
  • Sammenlign gjerne priser i flere butikker. Tjenester som Prisjakt.no sammenligner priser i mange nettbutikker for deg.
  • Vær forsiktig med tilbud som virker for gode til å være sanne. Unormalt gode tilbud er et knep svindlere bruker for lure ut personinformasjon.
  • Gi ikke ut mer informasjon enn du må, da minsker du risikoen for svindel.
  • Sjekk sluttsummen før du betaler. I noen butikker legges det til ekstra avgifter eller frakt. Bestiller du fra utlandet så blir det lagt på moms i Norge om verdien av varene og fraktkostnadene er høyere enn 350 NOK (gyldig per 12. desember 2017). I tillegg legges det til toll på noen varer, så sjekk dette ut før du bestiller for å unngå ekstraregninger når du får varen.
  • Før du skal betale, se om du er på en sikker betalingsside. Sjekk om det står https før nettadressen (url’en) og se etter hengelås symbolet. Finner du dette krypteres betalingsinformasjon du sender.

Vil du vite mer om sikkerhet på nettet, se vår film om sikker netthandel og les mer på våre sikkerhetssider.