Hva er beste valuta å betale med?

Publisert July 7, 2014

Mange betaler mer enn de må i utlandet.

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kortbruk i utlandet, og det mange ikke vet er at de kan tape store beløp hvis de velger feil valuta ved betaling.

Når du skal gjøre et kjøp i utlandet får du ofte valget om du vil betale i norske kroner eller lokal valuta. Mange klør seg i hodet når de får dette valget, og synes det enkleste er å betale med norske kroner. Det kan bli dyrt. Lær deg forskjellen på betaling med kroner og lokal valuta en gang for alle!

Hva er forskjellen?
Hvis du velger norske kroner er det ofte butikken selv som legger inn kronekurs. I noen land kan du i tillegg også oppleve at butikkene ilegger deg en provisjon, såkalt ”surcharging”.

– Pass deg for valutafella i sommer. Du kan tape store beløp hvis du velger å betale i norske kroner. Det er butikkene selv som avgjør vekslingskursen, og da kommer du ofte dårlig ut, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finans Norge (FNO)NO til Dinside.

En tommelfingerregel er at du alltid skal velge lokal valuta, det er billigere. Da slipper du ekstra kostnader og du får den beste kursen, omregnet av VISA eller MasterCard.

Tryggest med kort 
Å bruke kort i utlandet er mye sikrere enn å gå rundt med store mengder kontanter, og du har et godt forbrukervern om uhellet skulle være ute.

Det er tryggest å betale med kredittkort fremfor andre typer bankkort når du handler i utlandet. Hvis du bruker kredittkortet til ferieutgiftene kan du enkelt sjekke om beløpene stemmer før du betaler regningen når du har kommet hjem.

En annen viktig huskeregel er alltid å bruke chip når du betaler med kredittkortet i utenlandske bankterminaler. Chip er en utbredt betalingsløsning over hele verden, som er sikrere enn å bruke magnetstripe.

Visste du at…

…Brukerstedet er pliktig til å oppgi vekslingskursen.
…Du har krav på å velge om du ønsker å betale i norsk eller lokal valuta.

…Ved betaling i norsk valuta skal vekslingskursen og eventuelle påslag stå på kvitteringen.