​Ikke gå i nettsvindlernes feller på Black Friday

Publisert November 22, 2016

Den amerikanske tradisjonen Black Friday har de siste årene også slått an her i Norge. Det som tidligere var dagen da julehandelen offisielt startet har nå blitt til en hel salgsuke, gjerne kalt Black Week. Hvis du planlegger å benytte deg av noen av tilbudene nettbutikkene tilbyr, er det viktig og ikke la seg rive med hvis prisene virker for gode til å være sanne.

Selv om netthandel er en enkel og tidseffektiv måte å handle på, er det viktig å tenke seg om en ekstra gang for å unngå å bli svindlet. Ekstreme lokketilbud er et av virkemidlene svindlerne bruker for å få tilgang til din personlige informasjon.

For å gjøre netthandelen sikrest mulig anbefaler Forbrukerrådet å bruke kredittkort når du betaler på nettet. Ved netthandel betales varene som regel på forskudd. For å minimere risikoen for svindel er det lurt å unngå og betale direkte fra bankkontoen. Da står du ikke alene som juridisk ansvarlig for transaksjonen, og alene i en eventuell klagesak eller med et krav om tilbakebetaling om varen ikke blir levert.

Mulighetene for å få pengene tilbake er også større om du bruker kredittkort, fordi transaksjonen omfattes av regler om kredittkjøp i Finansavtaleloven (paragraf 54b). Legg særlig merke til at loven slår fast at kredittyter (i hovedsak banken) har det samme ansvaret som selgeren.

Hva kan du gjøre for å sikre deg når du handler på nett?

  • Sjekk om nettsiden er troverdig. Har siden kontaktinformasjon? Bruk gjerne søkemotorer for å undersøke andres erfaringer med nettsiden. Det kan være lurt å ta kontakt med kundeservice, hvis du er usikker. Svarer de ikke, så vurdere andre butikker.
  • Undersøk vilkårene for handelen. Både betingelser og rettigheter kan variere, og det er informasjon det er viktig å ha innsikt i for en trygg handel.
  • Undersøk totalsummen ved å sammenlikne prisene med andre butikker, gjerne gjennom tjenester som prisjakt.no eller prissammenligningstjenester. Husk å legge på frakt og eventuelle gebyrer og avgifter på prisen.
  • Velg sikker betaling, bruk kredittkort. Før du skal betale, se om du er på en sikker betalingsside. Sjekk om det står https før nettadressen (url’en) og se etter hengelås symbolet. Finner du dette krypteres betalingsinformasjon du sender.

For å bidra til en trygg netthandel i julen har Entercard en kort film om hvordan man handler trygt på nettet. Du finner filmen på Entercards nettsider.