Mobilbetaling i utlandet – fungerer det for nordmenn på ferie?

Publisert July 10, 2017

Er du blant dem som har flyttet lommeboka inn i mobilen og nå lurer på om du kan la kortene ligge igjen når du skal på utenlandsferie i sommer? I Skandinavia er vi langt framme når det kommer til moderne betalingsløsninger, og mange har allerede begynt å varsle en snarlig død for kontanter. De siste årene har Vipps, Mobilepay og andre mobile betalingsløsninger fått en enorm brukermasse i Norge og i flere og flere butikker kan du bruke mobilen i stedet for kortet.

Men hva skjer når du forlater Norges grenser, og paraplydrinkene eller ungenes is skal betales på stranden. Kan du la lommeboken ligge trygt i safen på hotellet og «vipse» deg gjennom betalingen?

Så enkelt er det dessverre ikke, verken Vipps eller Mobilepay kan brukes i butikker utenfor Norge, men de kan likevel være nyttige på reisen hvis du skal dele regninger med norske venner eller overføre lommepenger til ungene. Bare husk at du trenger nettforbindelse for at disse appene skal virke.

Fremtidig løsning?

Hva med de mye omtalte Apple Pay og Samsung Pay, er de løsningen? Ikke ennå, fordi ingen av disse er foreløpig lansert i Norge, men når de blir det vil de også kunne brukes i land andre land der løsningen er lansert.
Entercard er for øvrig en av de første kredittgiverne som vil tilby Samsung Pay i Sverige. Sverige var andre land der Samsung pay ble lansert i Europa, etter den den norske feriefavoritten Spania. Samsung Pay kan i dag brukes i nesten alle betalingsterminaler i Sverige, fordi den fungerer med den eksisterende teknologien.

Ta bussen med god samvittighet

Det er likevel en situasjon mobilbetaling kan redde deg ut av i sommer. Hvem har ikke opplevde å møte ødelagte billettautomater eller billettautomater som kun godtar mynter. Da står valget mellom en spasertur eller å snike. Billettapper løser dette og mange byer, som Gøteborg, tilbyr også utenlandske besøkende gode app løsninger for kjøpe av kollektivbilletter. Dermed har kan du hoppe på bussen med god samvittighet og uten å frykte kontroller.

Kredittkort i betalingsapper

Entercard anbefaler å legge inn kredittkort i alle betalingsapper. Da trekkes ikke pengene direkte fra din lønnskonto og du får god tid til å kontrollere alle transaksjonene i etterkant. Dersom det trekkes beløp du ikke kjenner til, kan du reklamere på den ukjente transaksjonen. Du skal kun betale for transaksjoner du kjenner. Du kan lese mer om hvordan du legger inn kredittkort i betalings apper på Entercards guide App-B-C.

Skal du på Norges ferie kan du komme langt med mobiltelefon, særlig hvis du velger butikker med omhu, men skal du ut av landet er du fortsatt avhengig av kort eller kontanter denne sommer også.


Vil du lese mer om kortbruk i ferien?

Entercard er opptatt av sikker og smart kortbruk, og vi har derfor bedt våre ansatte samle sine beste tips for sommerferien.