​Netthandle fra utlandet – hvordan påvirker de nye reglene prisen?

Publisert May 8, 2020

Reglene og premissene for netthandel fra utlandet har vært like i mange år, men i år har det kommet endringer som er viktige å ta med i regnestykket.

Før 1. januar 2020 gjaldt «350 kroners grensen». Handlet du for under 350 kroner inkludert frakt, var varene fritatt for merverdiavgift og eventuell toll. 1. januar i år kom den første endringen. For varer som defineres som næringsmidler, er restriksjonsbelagte eller særavgiftspliktige, ble det innført merverdiavgift fra første krone. I tillegg må du betale et fortollingsgebyr på 299 kr. Dette gjelder blant annet for brus, godteri, matvarer, sigaretter, alkohol og kosttilskudd.

Utenlandske nettbutikker krever inn merverdiavgift

1. april kom den neste endering av reglene. «350 kroners grensen» avvikles for produkter som klær, sko og elektronikk. I stedet kom den nye VOEC-ordningen (VAT On E-Commerce), som vil si at den utenlandske nettbutikken krever inn norsk merverdiavgift. Du betaler merverdiavgiften når du kjøper varene, og så sendes denne ferdig fortollet til deg. Dette gjelder for varer verdt opptil 3000 kr.

For at du skal kunne bruke VOEC-ordningen kreves det at butikken har registret seg i ordningen. Har ikke butikken registret seg, gjelder en overgangsordning. Under overgangsordningen betaler ikke mottakeren importavgifter for varer med verdi under 350 kr. Du finner mer informasjon om de nye reglene på toll.no.

Svakere krone

I tillegg kom koronaviruset og oljeprisfallet, og dermed en kraftig svekkelse av den norske kronen. I dag koster en euro 11,17 kr* mot 9,84 kr i begynnelsen av januar. En svensk kroner koster 104,44* mot 93,97 kr i januar, og en amerikansk dollar har gått fra 8,79 kr til 10,30* kr. Kjøper du noe i disse valutaene i dag blir prisen i norske kroner mellom 10 og 20 % høyere på grunn av svekkelsen i kronekursen. Skal du da kjøpe en dyr vare merkes det på totalprisen.

Det kan likevel være penger å spare, om du velger riktige vare. Hvis vi ser bort fra næringsmidler blir det ikke nødvendigvis så mye dyrere med de nye reglene. Du må bare huske å sjekke på forhånd hvilke regler som gjelder for ditt kjøp.

*Valuta kurser sjekket på norgesbank.no 6. mai 2020.