Phishing: Dette må du være bevisst på

Publisert August 28, 2020

Den vanligste formen for phishing skjer via e-post og er blitt noe de fleste har hørt om. Slike e-poster kan være vanskelige å avdekke som svindel fordi de ser ut til å komme fra legitime aktører. I realiteten er avsender svindlere som skuler seg bak falske adresser for å oppnå økonomisk vinning eller sensitiv informasjon.

Phishing-mail oppfordrer deg til å klikke på lenker som leder til nettsteder som etterligner originale og velkjente nettsider som folk har tillit til.

Skadelig programvare

Svindlere kan også få en bruker til å laste ned skadelig programvare på datamaskinen sin. Dette kan til eksempel være et programtillegg i nettleseren din. Slik programvare kan installere en såkalt «Trojaner» på maskinen din – et virus som kan loggføre og videresende tastetrykkene dine.

Det betyr at det du skriver inn av kontodetaljer eller private opplysninger kan havne i hendene på kriminelle.

Du kan forebygge dette ved å være oppmerksom på hvilken aktør som har laget programvaren du installerer, og ved å gjøre regelmessige skanninger med virusprogrammet på maskinen din.

SMS-phishing

Du har kanskje opplevd å få en melding fra et mistenkelig nummer? En stadig mer utbredt form for svindel er SMS-phishing – også kjent som smishing. Om du mottar en melding fra et utenlandsk nummer som er skrevet på norsk, og innholdet ikke gir mening er det lurest å ikke trykke på lenken.

Det er også mulig at avsendere vises på skjermen som tekst. Ofte sendes slike meldinger fra kjente organisasjoner. Enhver med litt teknisk innsikt kan sende meldinger navn som ikke tilhører seg selv. En smart ting å gjøre er å se om lenkene er troverdige, og spør deg selv om det gir mening at du skal ha denne meldingen.

Gode vaner

Det finnes noen regler du kan ta i bruk for å minimere risikoen for å bli svindlet. Undersøk alltid at avsenders adresse stemmer overens med navnet øverst i mailen. Det er også smart å undersøke lenker. Vær alltid bevisst på hva du deler av informasjon på vegne av deg selv og andre.