Tipser du feil?

Publisert May 23, 2017

Nordmenn er lært opp til å gi ti prosent i tips. Men regelen gjelder ikke i alle land og alle sammenhenger.

Halvparten av oss tipser inntil ti prosent når vi er på restaurant, viser Remember reiseundersøkelsen som er gjennomført av YouGov. Remember er et kredittkort utstedt av Entercard Group. Ti prosent svarer at de tipser inntil 20 prosent, men mange tipser mer med kort.

I Norge og andre nordiske land har kort blitt et selvsagt betalingsmiddel for de aller fleste. Å betale tips med kort har også blitt mer vanlig.

– Den gammeldagse driksen består ikke lenger av noen mynter på bordet, men overføres elektronisk. På restauranter og andre spisesteder må du ofte taste ”totalbeløp” før du taster PIN-kode for å betale. Det er en oppfordring til å betale tips, sier Freddy Syversen som leder Entercard, selskapet som står bak Remember.

Tipsing med kort har gjort oss mer rause når vi først tipser, mener Syversen.

– Mens man tidligere litt diskret kunne legge litt ekstra penger til regningen, blir det veldig tydelig når man betaler med kort. Ved at kortautomaten direkte påminner oss om å betale tips, synes mange det er ubehagelig å la være. Kanskje tipser vi både mer og oftere enn vi ville gjort ellers, sier han.

Er du i tvil om hvordan du tipser når du betaler med kort, kan du spørre servitøren på restauranten eller betjeningen på hotellet.

Opprinnelig var tips, eller drikkepenger, noe bemidlede personer kunne gi for å vise litt raushet mot de som ikke sto så godt i det.

– Noen steder, for eksempel i Japan, kan det oppfattes som uhøflig og nedlatende å tipse, mens man i USA gjerne tipser 20-25 prosent etter en middag på restaurant. I USA er tips en stor del av lønnen til restaurantpersonalet, sier redaktør Helge Baardseth i reisemagasinet Vagabond.

Unngå dette

Selv om det er ganske trygt å tipse rundt ti prosent på restauranter i Norge, bør man være klar over at dette ikke gjelder alle steder. Hvor mye man tipser, og hva man tipser for, kan variere mye.

Et par tipstabber er det verd å styre unna når man er ute og reiser.

– Man bør ikke være helt opphengt i ti prosent. Har du spist en bedre middag på en restaurant, kan du gjerne være litt rausere. Å legge til ti prosent på en regning på nærmere tusen kroner kan virke litt gnient, sier Helge Baardseth.

Hvis det sitter for langt inne å betale litt tips, er det bedre å la være. Å legge igjen et par småmynter virker mot sin hensikt.

Glem heller ikke å ha litt lokal valuta i lommeboka.

– Ingen ting er så pinlig som å slå seg unnskyldende på lommene og riste på hodet når en pikkolo har båret koffertene opp til hotellrommet, sier reiselivseksperten.

Råd om hvordan du tipser i utlandet:

I de fleste land i Europa er det vanlig å tipse, eller avrunde opp til et hyggelig beløp, både til taxisjåfører, hotellpersonale, bagasjebærere og kelnere.

I Sverige er det mindre vanlig å tipse enn i andre europeiske land. Rundt fem til ti prosent i tips regnes som et greit beløp hvis servicen på restauranten har vært god.

I England er det normalt å tipse 10-15 prosent. Sjekk at restauranten ikke har lagt tipsen automatisk på regningen. Drosjesjåfører forventer 10 prosent.

I Frankrike tipser man på restauranter, men også frisører og drosjesjåfører rundt ti prosent.

I Italia er tips for service regnet inn i regningen, og det er ikke nødvendig å betale tips i tillegg. Men du kan gjerne runde av regningen eller legge igjen småpenger på kafeer eller restauranter.

I Spania er det vanlig å legge igjen litt av vekslepengene etter besøk på kafeer eller restauranter. For drosjeturen avrunder man regningen. Sjåføren legger som regel selv til ekstra for hver koffert, så det trenger du ikke å tenke på.

I Hellas er det mange steder de legger service på regningen. Da trenger du ikke å betale tips i tillegg. Hvis ikke kan du tipse rundt fem til ti prosent litt avhengig av hvor bra servicen har vært.

I Tyskland er tipsen ofte inkludert. Ellers er det vanlig å runde av summen. Her kan du også oppleve at servitøren spør deg hva du ønsker å betale i tips, og så legges det til regningen.

(Kilde: Reisetips/Nettavisen)

Spørreundersøkelsen

Hvor mye pleier du å tipse når du er på restaurant?

Ingen ting: 7 %
Under fem prosent: 16 %
Inntil ti prosent: 49 %
Inntil 20 prosent: 10 %
Over 20 prosent: 1 %
Vet ikke: 15 %
Betaler ikke selv: 2 %

(Kilde: Remember reiselivsundersøkelsen)

Kontaktpersoner:

Melita Ringvold Pressekontakt Entercard / Remember, mobil: +47 951 21 983, e-post:

melita.ringvold@entercard.com