Bedrageri og svindel

Kredittkort er et sikkert betalingsmiddel, men det finnes en risiko for at bedragere forsøker å lure til seg din personlig informasjon som kortnummer, PIN-kode. Det finnes ulike former for bedrageri og de skjer vanligvis via internett, telefon eller e-post. Vi oppfordrer våre kunder til å behandle kredittkort som et verdipapir samt personlig informasjon med varsomhet.

Vårt sikkerhetssystem

EnterCard jobber hele tiden med å forbedre sikkerheten. Vi bruker derfor et avansert overvåkningssystem som overvåker korttransaksjoner og slår alarm ved mistanke om svindel. Dersom du mottar en SMS hvor vi spør om du har brukt kortet, er dette en del av vårt arbeid for å bekjempe svindel. Hvis EnterCards sikkerhetssystemet oppdager «mistenkelige» betalinger, sender vi ut en SMS for å verifisere om du kjenner til transaksjonen. Du kan svare på denne SMS’en og gir beskjed til oss om du har brukt kortet (JA/NEI etterfulgt av din fødselsdato). Hvis du ikke kjenner igjen betalingen, vil våre sikkerhetseksperter ta kontakt og hjelpe deg.

Om du mister kortet eller mistenker svindel kan du ringe sperretjenesten på telefon (+47) 23 33 83 32. Sperretjenesten er døgnåpen.

Noter ditt kredittkortnummer og telefonnummer til vår sperretjeneste slik at du har det tilgjengelig dersom du mister eller blir frastjålet kredittkortet. For din egen sikkerhet anbefaler vi at du aldri oppbevarer PIN-koden og kortet sammen. Lær deg PIN-koden utenat slik at ingen kan stjele den fra deg.

Har du fått e-post der du blir bedt om å oppdatere kortopplysninger?

EnterCard sender aldri ut e-poster hvor vi ber om konfidensiell informasjon som personnummer, kortnummer, utløpsdato eller din «SecureCode» for internetthandel. Mottar du en slik e-post er dette svindlere som ønsker å innhente opplysninger for å kunne misbruke informasjonen.

Hvordan kan du se om det er en falsk e-post?

• Avsenderadressen er ikke EnterCard, eller domenenavnet kan avsløre et annet navn enn EnterCard.
• I e-postene blir du ofte bedt om å oppdatere personlige opplysninger. Hvis ikke, påstår de at kortet blir sperret eller at kjøp ikke kan gjennomføres.

Under ser du et eksempel på en falsk e-post:

Fraud_email

Hva gjør du om du mottar en slik e-post?

• Svar aldri på slike e-poster.
• Ikke klikk på lenker i e-posten.
• Hvis du har gitt fra deg personlige opplysninger, ring oss snarest på telefon 73 89 77 97.

Phishing over e-post

Phishing over e-post er et forsøk på å skaffe seg sensitiv informasjon. En kan skille mellom ulike typer phishing over e-post.
Alternativ 1:

• Dette kan være en e-post som er designet for å se ut som det kommer fra et legitimt foretak eller organisasjon, men som har en falsk avsenderadresse.
• E-posten har som hensikt å lure deg til å gi fra deg personlig eller økonomisk informasjon, for eksempel brukernavn og passord, personnummer, kredittkortnummer eller bankkontonummer som senere kan brukes til svindel.
• E-post som oppfordrer deg til å legge igjen informasjon gjennom for eksempel å svare på mailen eller be deg trykke på en link i mailen som går til en falsk nettside (som ser ut til å være foretakets webside) for så å legge igjen personlig informasjon der.

Alternativ 2:
• E-posten inneholder ofte et lokke-tilbud og en link til et foretak. Når du klikker på linken installeres et program uten at du merker det, en såkalt «trojan». Programmet som kjøres på dataen (uten at du merker det) samler inn personlig informasjon slik som brukernavn og passord til banktjenester, og sender den videre.

Sosiale nettverk
Det er ikke uvanlig at personer får sine kontoer på sosiale medier hacket. Dersom noen av dine kontakter spør deg om ditt passord eller kortnummer er sannsynligheten stor for at det er en svindler som forsøker å lure deg.

Hvordan kan du beskytte deg mot svindel?

• Ikke svar på e-poster som oppfordrer deg til å gi ut sensitiv informasjon.
• Aldri klikk på linker til websider i en e-post som du mistenker kommer fra en falsk avsender eller fra en avsender du ikke kjenner til.
• Bruk alltid en sikker oppkobling mot webserveren når du skal oppgi personlig informasjon på en webside.
• For å sjekke om forbindelsen på websiden er sikker, kan du sjekke webadressen. Dersom den begynner med «https» er den som oftest sikker.
• Du kan også sjekke om det finnes et hengelås symbol før eller etter adressefeltet. Dette indikerer at du er på en sikker nettside.
• Sjekk websiden grundig. Dersom du er i tvil,ikke gi ut personlig informasjon. Dersom du tror at dine personlige data er på avveie, så bør du umiddelbart iverksette tiltak.
• Bruk alltid antivirusprogram og brannvegg og ha programmene oppdatert til enhver tid.
• Ikke glem at operativsystemet og webleseren din behøver kontinuerlig sikkerhetsoppdatering for at din enhet skal ha full beskyttelse.