Personlig digital sikkerhet

Både du som kunde og EnterCard har et ansvar for at din personlige informasjon ikke skal komme på avveie, bli endret eller ødelagt.

Vi gjør kontinuerlige tester og oppdateringer av våre systemer og sikkerhetsløsninger for å sikre at informasjonen i systemene alltid er optimalt beskyttet. Når du for eksempel bruker nettbanken vår, så er informasjonsoverføringen mellom våre systemer og din enhet kryptert. Men det holder ikke at bare våre systemer er sikre. Du må selv sikre at den enheten du bruker og dine passord og personlige opplysninger er beskyttet mot svindlere. Se på din data, nettbrett eller mobiltelefon som verdisak og vær like forsiktig med dem som du er med din lommebok eller dine nøkler. Unngå også å laste ned bilder, filmer, spill, programvare og lignende fra ukjente websider fordi det øker risikoen for angrep.

Din data

Det er viktig å holde operativsystemet og programvarene på din data oppdatert, samtidig bør du bruke et antivirusprogram for å øke din sikkerhet. I tillegg til dette finnes det også andre ting du kan gjøre for å beskytte datamaskinen din.

Å beskytte din datamaskin betyr at ingen uvedkommende får tilgang til enheten eller til den informasjonen som finnes lagret i den.

Teknisk beskyttelse

Om ikke dataen din har en tilstrekkelig god nok beskyttelse mot for eksempel virus, er det ikke vanskelig for en svindler med forholdsvis enkle tekniske grep å få fatt på din informasjon. Virus eller annen skadelige ting som tar over din data kan forårsake mange ulike typer problemer. Noen kan endre informasjon og andre kan gi svindlere muligheten til å fjernstyre dataen din. For å unngå dette bør du installere beskyttelse i form av brannvegg og antivirusprogram.

Å fikse en teknisk beskyttelse er ikke noe man bare gjør en gang når datamaskinen er ny. For å følge med i den tekniske utviklingen må du kontinuerlig oppdatere programvaren på din datamaskin. Ofte kan du gjøre innstillinger slik at programvaren oppdateres automatisk. Om noen ber deg om å stenge dine sikkerhetsfunksjoner for å kunne levere en tjeneste, bør du ikke følge denne oppfordringen.

Hvordan du surfer

En teknisk beskyttelse er nødvendig, men det må også kombineres med sikker bruk. Husk å være forsiktig med å klikke på linker eller laste ned program som kommer via e-post eller ulike typer av forum, spesielt når du ikke kjenner avsenderen. Om du er usikker på om en fil eller et program som du har lastet ned inneholder skadelig innhold, bør du først lagre den på din harddisk og etterpå kontrollere det med hjelp av ditt antivirusprogram. Logg ut fra websider når du har gjort det du skulle.

Sjekkliste for sikker databruk

 • Forsikre deg om at operativsystemet på dataen oppdateres automatisk
 • Takk alltid ja til oppdateringer av kjente programmer som du allerede har installert på dataen din.
 • Ha et oppdatert antivirusprogram.
 • Forsikre deg om at du har en brannvegg.
 • Tenk på hvilke websider du besøker og hva du laster ned, installer aldri ukjente program.
 • Sikre alltid dataen din med et passord slik at den er låst for fremmede.
  • Passordet bør inneholde minst åtte tegn i en tilfeldig rekkefølge
  • Ha med alle typer av tegn i passordet, små og store bokstaver, sifre og spesialtegn
  • Velg aldri et passord som kan kobles til deg på noen måte, for eksempel navn på dine barn, husdyr eller personnummer.
  • Unngå vanlige ord som ”sommer” eller ”password”.
 • Når du har gjort det du skal på en webside (for eksempel i nettbanken) bør du logge ut fra siden.
 • Ikke legg dataen i bilen eller på andre plasser der den er lett å stjele.

Trygg internettbruk

Om du opptrer sikrere på nettet minsker risikoen. Tenk på hvordan du sender og tar i mot e-poster, ikke gi ut mer informasjon enn nødvendig om deg selv og ikke klikk på linker som du ikke vet innholdet til. Ved netthandel skal du alltid kontrollere butikken og være forsiktig med å notere ned kontonummeret ditt.

Huskeliste for sikker internettbruk:

 • Ikke send personlig eller hemmelig informasjon over e-post.
 • Ikke åpne mail eller vedlegg fra ukjente avsender.
 • Når du er ferdig med det du skal gjøre i nettbanken, andre betalingstjenester, offentlige sider og andre websider bør du logge ut.
 • Pass på at din PC har sikkerhetstiltak som brannvegg og antivirusprogram.

Trådløse nettverk

Du bør sikre ditt eget nettverk og tenk på hvordan du surfer når du bruker offentlige nettverk. Dersom du bruker noen andres nettverk, for eksempel et offentlig nettverk på en kafe eller flyplass, har den som kontrollerer den tråløse routeren mulighet til å følge med på det du gjør på nettet, dvs. se all trafikk som du genererer (se hvor du surfer, se dine brukernavn og passord, se hvilke bilder og filer som du laster opp etc.) så lenge trafikken er ukryptert. Dette gjelder også dersom du surfer på naboens tråløse nettverk.

Det viktigste når du bruker trådløse nett er at du må være medviten om hvilke sider du besøker. Logg bare inn på sider som tilbyr kryptert kommunikasjon (det ser du om adressen begynner med https://).

Dersom du bruker internett på din mobile enhet gjør du det enten via telefonoperatørens nett eller via et trådløs nettverk. Tilkoblingen til telefonoperatørens nett er kryptert. Hvis du derimot ønsker å koble deg til via et offentlig nettverk bør du sjekke at det trådløse nettverket er kryptert.