Ditt ansvar

Både du som kunde og EnterCard har et ansvar for at din personlige informasjon ikke skal komme i gale hender, bli endret eller ødelagt.

Vi gjør kontinuerlige tester og oppdateringer av våre systemer og sikkerhetsløsninger for å sikre at informasjonen i systemene alltid er optimalt beskyttet. Når du for eksempel bruker nettbanken vår, så er informasjonsoverføringen mellom våre systemer og din enhet kryptert. Men det holder ikke at bare våre systemer er sikre. Du må selv sikre at den enheten du bruker og dine passord og personlige opplysninger er beskyttet mot svindlere. Se på din data, nettbrett eller mobiltelefon som verdisak og vær like forsiktig med dem som du er med din lommebok eller dine nøkler. Unngå også å laste ned bilder, filmer, spill, programmer og ligende fra ukjente websider fordi det øker risikoen for angrep.

Din data

Det er viktig å holde operativsystemet og programvarene på din data oppdatert, samtidig bør du bruke et antivirusprogram for å øke din sikkerhet. I tillegg til dette finnes det også andre ting du kan gjøre for å beskytte datamaskinen din.

Å beskytte din datamaskin betyr at ingen uvedkommende får tilgang til enheten eller til den informasjonen som finnes lagret i den.

Teknisk beskyttelse

Om ikke dataen din har en tilstrekkelig god nok beskyttelse mot for eksempel virus er det ikke vanskelig for en svindler med forholdsvis enkle tekniske grep å få fatt på din informasjon. Virus eller annen skadelige ting som tar over din data kan forårsake mange ulike typer problemer. Noen kan endre informasjon og andre kan gi svindelere muligheten til å fjernstyre dataen din. For å unngå dette bør du innstallere beskyttelse i form av brannvegg og antivirusprogram.

Å fikse en teknisk beskyttelse er ikke noe man barer gjør en gang når datamaskinen er ny. For å følge med i den tekniske utviklingen må du å kontinuerlig oppdatere programmene på din datamaskin. Ofte kan du gjøre innstillinger slik at programmet oppdateres automatisk. Å installere de oppdateringer som programmet, for eksempel webleser og operativsystem, anbefaler deg er veldig viktig. Om noen ber deg om å stenge dine sikkerhetsfunksjoner for å kunne levere en tjeneste, bør du ikke følge denne oppfordringen.

Hvordan du surfer

En teknisk beskyttelse er nødvendig, men det må også kombineres med sikker bruk. Husk å være forsiktig med å klikke på linker eller laste ned program som kommer via e-post eller ulike typer av forum, spesielt når du ikke kjenner avsenderen. Om du er usikker på om en fil eller et program som du har lastet ned inneholder skadelig innhold, bør du først lagre den på din harddisk og etterpå kontrollere det med hjelp av ditt antivirusprogram. Logg ut fra websider når du har gjort det du skulle.

Sjekkliste for sikker databruk

 • Forsikre deg om at operativsystemet på dataen oppdateres automatisk
 • Takk alltid ja til oppdateringer av kjente programmer som du allerede har installert på dataen din.
 • Ha et oppdatert antivirusprogram.
 • Forsikre deg om at du har en brannvegg.
 • Tenk på hvilke websider du besøker og hva du laster ned, installer aldri ukjente program.
 • Sikre alltid dataen din med et passord slik at den er låst for fremmede.
  • Passordet bør inneholde minst åtte tegn i en tilfeldig rekkefølge
  • Ha med alle typer av tegn i passordet, små og store bokstaver, sifre og spesialtegn
  • Velg aldri et passord som kan kobles til deg på noen måte, for eksempel navn på dine barn, husdyr eller personnummer.
  • Unngå vanlige ord som ”sommer” eller ”password”.
 • Når du har gjort det du skal på en webside (for eksempel i nettbanken) bør du logge ut fra siden.
 • Ikke legg dataen i bilen eller på andre plasser der den er lett å stjele.

Hvordan sikre kort og pinkode

 • Vær oppmerksom på hvordan du håndterer din personlige informasjon dersom du logger inn i for eksempel nettbanken fra et offentlig nettverk slik som en cafe. Vær nøye med å logge ut når du er ferdig med ærendet.
 • Lån aldri ut dine kort, passord eller andre verdisaker til andre. Ikke gi ut kredittkortopplysninger eller PIN-koden din via e-post eller telefon.
 • Ikke oppbevar PIN-koden i nærheten av kortet ditt. Vær oppmerksom på hvilke steder du bruker kortet ditt, slik at kortinformasjonen ikke kommer i feile hender.
 • Bare gi ut ditt personnummer når det er nødvendig. Kontroller at kredittopplysninger og fakturaene stemmer overens med forbruket ditt. Bruk gjerne en låsbar postkasse for å minske risikoen for tyveri av post.
 • Dersom du mister kredittkortet, det blir stjålet eller det på noen annen måte blir borte, må du sperre det umiddelbart. Ring Sperretjenesten på telefon (+47) 23 33 83 32, den er døgnåpen.