Sju tips for en sikker julehandel på nett

Publisert November 27, 2015

Netthandel er både enkelt og tidseffektiv. Gjennom noen få tastetrykk kan du få alle julegavene levert hjem til deg, uten å stresse med fulle parkeringsplasser og lange køer

Når du sitter der i sofaen og skal til å betale, gjør du faktisk et sikkerhetsvalg i det du velger betalingsmåte. Velger du kredittkort, kan du henvende deg til kortutstederen om du ikke får varene du har bestilt. Samtidig trenger du ikke å eksponere lønnskontoen din, fordi kredittkortet ikke er koblet mot denne.

Hvordan handle sikkert på nettet?

  • Sjekk at butikken er seriøs og til å stole på. Undersøk andres erfaringer med nettbutikken, f.eks. i ulike forum, og sjekk om butikken har lagt ut kontaktinformasjon. En seriøs selger er ikke redd for å bli kontaktet.
  • Hvis du er usikker på om en nettbutikk er seriøs, ta kontakt med butikkens kundeservice ved å ringe eller sende e-post. Får du ikke svar, så vurder andre butikker.
  • Sammenlign gjerne priser i flere butikker. Tjenester som Prisjakt.no sammenligner priser i mange nettbutikker for deg.
  • Vær forsiktig med tilbud som virker for gode til å være sanne. Unormalt gode tilbud er et knep svindlere bruker for lure ut personinformasjon.
  • Gi ikke ut mer informasjon en det du må, da minsker du risikoen for svindel.
  • Sjekk sluttsummen før du betaler. I noen butikker legges det til ekstra avgifter eller frakt. Bestiller du fra utlandet så blir det lagt på moms i Norge om verdien av varene og fraktkostnadene er høyere enn 350 NOK (gyldig per 30. november 2015). I tillegg legges det til toll på noen varer, så sjekk dette ut før du bestiller for å unngå ekstraregninger når du får varen.
  • Før du skal betale, se om du er på en sikker betalingsside. Sjekk om det står https før nettadressen (url’en) og se etter hengelås symbolet. Finner du dette krypteres betalingsinformasjon du sender. 

For å bidra til en trygg netthandel i julen har Entercard laget en kort film om hvordan man handler trygt på nettet. Du finner filmen på Entercards nettsider.