Beskytt datamaskinen

Teknisk beskyttelse ved hjelp av antivirusprogram og trygg internettbruk er viktig når det gjelder din personlige digitale sikkerhet. Her kan du lese mer om hva du kan gjøre for å få en sikrere digital hverdag.

Om PC-en din ikke er tilstrekkelig beskyttet mot for eksempel virus, er det ikke vanskelig for en svindler med forholdsvis enkle tekniske grep å få fatt på informasjonen din. Det å få virus på enheten kan forårsake en rekke problemer. Noen kan endre din personlige informasjon, andre kan gi svindleren mulighet til å fjernstyre PC-en din. For å unngå dette bør du installere programvare i form av en brannmur og antivirusprogram.

Å sette opp teknisk beskyttelse på enheten din er ikke noe du kun gjør en gang. For å følge med på den tekniske utviklingen er det viktig at du med hyppige mellomrom oppdaterer programvaren på enheten din. På de fleste PC-er og operativsystem er det mulig å skru på automatiske oppdateringer; dette er noe som burde være skrudd på. Vær også oppmerksom dersom noen ber deg skru av sikkerhetsfunksjoner for å levere en tjeneste, dette er noe du ikke burde gjøre.

Trådløse nettverk

Du burde sikre ditt eget nettverk og tenke på hvordan du surfer når du bruker offentlige nettverk. Dersom du bruker noen andres nettverk, som for eksempel et nettverk på en flyplass eller kafé, er det viktig å være oppmerksom på at den som kontrollerer ruteren kan følge med på hva du foretar deg på nettet. Det vil si at det er mulig å se all trafikk du genererer (se hvor du surfer, se dine brukernavn og passord, se hvilke bilder og filer du laster opp etc.) så lenge trafikken ikke er kryptert. Dette gjelder også hvis du surfer på naboens trådløse nettverk.

Det viktigste når du bruker trådløse nettverk er å være oppmerksom på at sidene du besøker er tilbyr kryptert informasjon. Dette kan du se ved at URL-en i adressefeltet begynner med https://.