Beskytt datamaskinen

Teknisk beskyttelse ved hjelp av antivirusprogram og trygg internettbruk er viktig når det gjelder din personlige digitale sikkerhet. Her kan du lese mer om hva du kan gjøre for å bidra til en mer sikker digital hverdag.

Om ikke dataen din har en tilstrekkelig god nok beskyttelse mot for eksempel virus, er det ikke vanskelig for en svindler med forholdsvis enkle tekniske grep å få fatt på din informasjon. Virus eller annen skadelige ting som tar over din data kan forårsake mange ulike typer problemer. Noen kan endre informasjon og andre kan gi svindlere muligheten til å fjernstyre dataen din. For å unngå dette bør du installere beskyttelse i form av brannvegg og antivirusprogram.

Å fikse en teknisk beskyttelse er ikke noe man bare gjør en gang når datamaskinen er ny. For å følge med i den tekniske utviklingen må du kontinuerlig oppdatere programvaren på din datamaskin. Ofte kan du sette innstillingene slik at programvaren oppdateres automatisk. Om noen ber deg om å stenge dine sikkerhetsfunksjoner for å kunne levere en tjeneste, bør du ikke følge denne oppfordringen.

Trådløse nettverk

Du bør sikre ditt eget nettverk og tenk på hvordan du surfer når du bruker offentlige nettverk. Dersom du bruker noen andres nettverk, for eksempel et offentlig nettverk på en kafe eller flyplass, har den som kontrollerer den trådløse routeren mulighet til å følge med på det du gjør på nettet, dvs. se all trafikk som du genererer (se hvor du surfer, se dine brukernavn og passord, se hvilke bilder og filer som du laster opp etc.) så lenge trafikken er ukryptert. Dette gjelder også dersom du surfer på naboens trådløse nettverk.

Det viktigste når du bruker trådløse nettverk er at du må være oppmerksom på hvilke sider du besøker. Logg bare inn på sider som tilbyr kryptert kommunikasjon (det ser du om adressen begynner med https://).