Phishing via e-post og SMS

Det finnes flere ulike typer svindelforsøk som ofte sendes via SMS eller e-post. Slike svindelforsøk omtales ofte som Phishing. Vi oppfordrer våre kunder til å være oppmerksomme på slike forsøk. Det er hovedsakelig to typer phishing du kan bli utsatt for.

Phishing via e-post

Alternativ én er e-poster som er designet for å se ut som det kommer fra et legitimt foretak eller organisasjon, men som har en falsk avsenderadresse. Under ser du to ulike eksempler på hvordan slike falske e-post kan se ut:

 

 

E-posten har som hensikt å lure deg til å gi fra deg personlig eller økonomisk informasjon som brukernavn, passord, personnummer, kortnummer eller bankkontonummer. Den kan også oppfordre deg til å trykke på en link som går til en falsk nettside som kan ligne på foretakets nettside. Dersom du har gitt fra deg opplysninger, kan du ringe oss på telefon 73 89 77 97.

Det andre alternativet er e-poster som inneholder en type lokke-tilbud og en link til et foretak. Dersom du trykker på en slik link kan den installere et program på PC-en uten at det merkes, en såkalt “trojan”. Deretter kjøres programmet og samler inn personlig informasjon som brukernavn og passord til banktjenester som den sender videre.

Phishing via SMS

Phishing via SMS er en stadig mer utbredt form for svindel, og har på samme måte som svindelmail, falske- lenker og avsender. Du kan avsløre phishing via SMS ved å se på avsenderen. Dersom meldingen kommer fra et utenlandsk nummer og er skrevet på norsk, kan dette være et varselsignal på svindel. Under ser du eksempel på hvordan phishing via SMS kan se ut:

I tillegg er det mulig at avsenderen står som tekst. Svindlere benytter ofte navnet på kjente organisasjoner, men dette betyr ikke at meldingen faktisk kommer derfra. Vær alltid oppmerksom på hvilke lenker du trykker på, og tenk etter om det gir mening at du fikk denne meldingen. Ta kontakt med avsender gjennom andre kanaler dersom du er i tvil.

Hacking av sosiale medier

Det er ikke uvanlig at personer får sine kontoer på sosiale medier hacket. Dersom kontakter på sosiale medier spør om passord eller kortnummer, er sannsynligheten stor for at dette er en svindler.