Kredittkort i utlandet

Mastercard og Visa stopper all virksomhet i Russland

Den 5. mars gikk Mastercard og Visa ut med beskjeden om at ingen Mastercard- eller Visakort som utstedes i Russland kommer til å fungere i eller utenfor landet. Kredittkort utstedt utenfor Russland, vil ikke lenger fungere hos russiske forhandlere eller i russiske minibanker. Dette påvirker samtlige av Entercards kredittkort.

 

Det er lurt å ta med kredittkort på utenlandsturer. Det er ikke bare et enkelt og smidig betalingsmiddel, det er også sikkert. Dessuten slipper du å gå rundt med store mengder kontanter. Kredittkort har også ofte ulike forsikringer inkludert, samt et godt forbrukervern om uhellet er ute. Vi har samlet noen tips og triks for deg som skal på ferie.

Dette bør du gjøre før du reiser

Kjøp reisen med kredittkort
De fleste kredittkortene som tilbys under ENTERCARD og re:member-merkene har en eller flere forsikringer, som avbestillingsbeskyttelse eller reiseforsikring, knyttet til seg. Hvis kortet ditt har reiseforsikringer inkludert, og du betaler reisen med kredittkort, har du reiseforsikring til den aktuelle reisen. Om en flyreise er betalt med kredittkort kan du få pengene tilbake hvis flyselskapet går konkurs. Dette gjelder ikke hvis du betaler med debetkort.

Sjekk utløpsdatoen og ta kopi
Det er lett å glemme at kortet kan gå ut på dato i løpet av ferien. I tillegg er det lurt å ta kopi av både kortet og passet. Kopiene bør du oppbevare på et separat og sikkert sted.

Ha alltid med minst to kort
Dette er lurt i tilfelle noe skulle skje med det ene. I tillegg er det lurt å oppbevare kortene på forskjellige steder, i tilfelle det ene skulle bli borte. Mister du lommeboken din, har du det andre kortet tilgjengelig.

Notér ned sperrenummeret
De fleste kortselskaper har døgnbemannede sperretjenester. Det kan være lurt å lagre sperrenummeret i mobiltelefonen eller notere det i en guidebok, i feriens krimbok eller et annet sted du ikke glemmer.

Under reisen

Ikke gå med mye kontanter i lommeboken
Det kan være risikabelt, selv om visse land og steder krever kontantbetaling. Ikke gå rundt med mer penger enn nødvendig, og bruk gjerne hemmelige lommebøker og andre skjulte oppbevaringsplasser. En lommebok med flagrende sedler i baklomma er et yndet mål for lommetyver.

Bruk kredittkortet når du handler
Du unngår faren for at kontantene forsvinner sammen med lommetyven, og du unngår at lønnskontoen din plutselig er tom hvis noen får tak i bankkortet eller kortopplysningene.

Lær PIN-koden utenat
Hvis du på reisen skal ta ut lokal valuta i minibanker bør du lære deg PIN-koden utenat. En liten huskelapp kan lett komme på avveie.

Kontrollér og spar alle kvitteringer
Du er selv ansvarlig for totalbeløpet når du kjøper noe, derfor er det viktig å kontrollere at kvitteringene er korrekte. Spar på alle kvitteringer, da kan du kontrollere dem mot fakturaen når du kommer hjem. Husk å sjekke at totalbeløpet er fylt ut før du betaler, så slipper du ubehagelige overraskelser.

Ikke la kortet ligge fremme på hotellrommet
Oppbevar kortet på et sikkert sted, og bruk gjerne en safe om det er tilgjengelig.

Sperr kortet med en gang om det forsvinner
Hvis du mister kortet ditt, mistenker at det har blitt stjålet eller at det er brukt av fremmede, sperr kortet med en gang. Det er lurt å notere sperrenummeret før du reiser, for å kunne sperre kortet så raskt som mulig.

Betal i lokal valuta
Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kortbruk i utlandet, og mange er ikke oppmerksomme på at de kan tape store beløp hvis de velger feil valuta ved betaling. En tommelfingerregel er at du alltid skal velge lokal valuta, da slipper du ekstra kostnader og du får den beste kursen, omregnet av VISA eller MasterCard. Du har også krav på å få velge om du ønsker å betale i norsk eller lokal valuta. Det finnes ingen restriksjoner for hvordan brukerstedene setter kursen. Forskjellen i valutakurs kan utgjøre et vesentlig beløp om du handler mye i utlandet.

Når du kommer hjem

Husk å sjekke alle bevegelsene på kortet når du kommer hjem, og sjekk at beløpet på fakturaen stemmer før du betaler den. Dersom du oppdager noe som ser merkelig ut eller om ditt kort har blitt belastet for mye, ta kontakt med kortutstederen så fort som mulig.

 

Vil du lære med om dine rettigheter når du betaler i Europa?
Last ned en brosjyre fra EU-kommisjonen (på engelsk)