Kredittkort i utlandet

Det er lurt å ta med kredittkort på utlandsturer. Det er ikke bare et enkelt og smidig betalingsmiddel, det er også sikkert. Dessuten slipper du å gå rundt med store mengder kontanter. Kredittkort har også ofte ulike forsikringer inkludert, samt et godt forbrukervern om uhellet er ute.

Før du reiser:

 • Kjøp reisen med kredittkort. Hvis kortet ditt har reiseforsikringer inkludert og du betaler reisen med kredittkort, har du reiseforsikring til den aktuelle reisen. Om en flyreise er betalt med kredittkort kan du få pengene tilbake hvis flyselskapet går konkurs. Dette gjelder ikke ved betaling med debetkort.
 • Sjekk utløpsdatoen for kredittkortet.
 • Ta kopi av kortet og passet. Oppbevar kopiene på et separat og sikkert sted.
 • Ha alltid med minst to kort i tilfelle noe skulle skje med det ene. I tillegg er det lurt å oppbevare kortene på forskjellige steder, i tilfelle det ene skulle bli borte.
 • Notér ned sperrenummeret. De fleste kortselskaper har døgnbemannede sperretjenester. Det kan være lurt å lagre sperrenummeret i mobiltelefonen eller notere det i en guidebok, i feriens krimbok eller et annet sted du ikke glemmer.

Underveis: 

 • Det sikreste er å bruke kredittkort når du handler. Du unngår faren for at kontantene forsvinner sammen med lommetyven, og du unngår at lønnskontoen din plutselig er tom hvis noen får tak i kortet eller kortopplysningene.
 • Hvis du på reisen skal ta ut lokal valuta i minibanker bør du lære deg PIN-koden utenat. En liten huskelapp kan lett komme på avveie.
 • Ikke gå med mye kontanter i lommeboken. Det kan være risikabelt, selv om visse land og steder krever kontantbetaling. Ikke gå rundt med mer penger enn nødvendig, og bruk gjerne hemmelige lommebøker og andre skjulte oppbevaringsplasser. En lommebok med flagrende sedler i baklomma er et yndet mål for lommetyver.
 • Kontrollér og spar alle kvitteringer. Du er selv ansvarlig for totalbeløpet når du kjøper noe, derfor er det viktig å kontrollere at kvitteringene er korrekte. Spar på alle kvitteringer, da kan du kontrollere dem mot fakturaen når du kommer hjem. Husk å sjekke at totalbeløpet er fylt ut før du betaler, så slipper du ubehagelige overraskelser.
 • Ikke la kortet ligge fremme på hotellrommet. Oppbevar kortet på et sikkert sted, og bruk gjerne en safe om det er tilgjengelig.
 • Sperr kortet med en gang om det forsvinner. Hvis du mister ditt kort, mistenker at det har blitt stjålet eller at det er brukt av fremmede, sperr kortet med en gang.
 • Betal i lokal valuta. Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kortbruk i utlandet, og mange er ikke oppmerksomme på at de kan tape store beløp hvis de velger feil valuta ved betaling. En tommelfingerregel er at du alltid skal velge lokal valuta, da slipper du ekstra kostnader og du får den beste kursen, omregnet av VISA eller MasterCard. Du har også krav på å få velge om du ønsker å betale i norsk eller lokal valuta. Det finnes ingen restriksjoner for hvordan brukerstedene setter kursen. Forskjellen i valutakurs kan utgjøre et vesentlig beløp om du handler mye i utlandet.

Når du kommer hjem:

 • Husk å sjekke alle bevegelsene på kortet når du kommer hjem, og sjekk at beløpet på fakturaen stemmer før du betaler den. Dersom du oppdager noe som ser merkelig ut eller om ditt kort har blitt belastet for mye, ta kontakt med kortutstederen så fort som mulig.