Hvordan handle trygt på nettet?

Netthandel er både enkelt og tidseffektivt. Ved hjelp av noen få tastetrykk kan du få varene levert hjem til deg, men det mange ikke tenker på er at valg av betalingsmåte også er et sikkerhetsvalg. Velger du kredittkort, kan du henvende deg til kortutstederen om du ikke får varene du har bestilt. Samtidig trenger du ikke å eksponere lønnskontoen din, fordi kredittkortet ikke er koblet mot denne.

Hva bør du se etter?

  • Sjekk at butikken er seriøs og til å stole på. Undersøk andres erfaringer med nettbutikken, f.eks. i ulike forum, og sjekk om butikken har lagt ut kontaktinformasjon. En seriøs selger er ikke redd for å bli kontaktet.
  • Hvis du er usikker på om en nettbutikk er seriøs, ta kontakt med butikkens kundeservice ved å ringe eller sende e-post. Får du ikke svar, vurder andre butikker.
  • Pass på at du staver navnet på nettstedet korrekt. Noen svindlere utnytter skrivefeil i webadressen og setter opp kopisider for å stjele personlig informasjon, som f.eks kredittkort opplysninger. I dag er noen kopisider så avanserte at de også har fått utstedt SSL-sertifikater (https) for den «falske» webadressen. Vær derfor sikker på at du er på riktig nettside før du utleverer personlig informasjon.
  • Sammenlign gjerne priser i flere butikker. Tjenester som Prisjakt.no sammenligner priser i mange nettbutikker for deg.
  • Vær forsiktig med tilbud som virker for gode til å være sanne. Unormale, gode tilbud er et knep svindlere bruker for å lure ut personinformasjon.
  • Gi ikke ut mer informasjon enn du må, da minsker du risikoen for svindel.
  • Sjekk sluttsummen før du betaler. I noen butikker legges det til ekstra avgifter eller frakt. Bestiller du fra utlandet blir det lagt på moms i Norge om verdien av varene og fraktkostnadene er høyere enn 350 NOK (gyldig per 30. november 2015). I tillegg legges det til toll på noen varer, så sjekk dette før du bestiller for å unngå ekstraregninger.
  • Før du skal betale, se om du er på en sikker betalingsside. Sjekk om det står https før nettadressen (url’en) og se etter hengelås symbolet. Finner du dette krypteres betalingsinformasjon du sender.

BankID og passordløsninger for sikrere netthandel

For å gjøre betaling med kredittkort enda tryggere bør du benytte deg av MasterCard® SecureCodeTM eller Verified by Visa (avhengig av hvilket kort du har). Se etter disse symbolene når du handler online:

Masterpass securecode logo  vbyvisa_blu

Dette er sikre betalingsløsninger hvor du benytter personlig passord eller BankID når du bruker kortet på nettet. Dette skal hindre misbruk av kredittkortet ditt online. Nettbutikker som tilbyr disse løsningene vil opplyse om det i betalingsprosessen.

Hvordan stenge kortet for betaling på internett?

Om du ønsker at kortet ditt ikke skal kunne brukes til betaling på internett kan du ta kontakt med vårt kundesenter som vil hjelpe deg med dette. Vær oppmerksom på at alle kjøp over internett da blir stoppet. Det gjelder også abonnement som Spotify, Netflix o.l. Om du senere ønsker å åpne for internetthandel, er det bare å ta kontakt med kundesenteret igjen.

Registering av kort for sikker netthandel

For å benytte deg av denne løsningen må kortet ditt registreres. Dette får du mulighet til å gjøre når du handler på et nettsted som er merket med MasterCard SecureCode eller Verified by Visa. Du vil få tilsendt et engangspassord til det mobilnummeret eller e-postadressen som er lagret i vår kundedatabase. Du vil så bli bedt om å registrere et egenvalgt passord og personlig melding.

Ved senere netthandel vil du bli bedt om å oppgi ditt passord og får se din personlige melding. Dette er for å forhindre «phishing».